Σάββατο 15 Δεκεμβρίου 2012

Βασιλόπιτα - πολίτικο τσουρέκι



ΥΛΙΚΑ
Αλευρι Τσουρεκιου 1.000γρ
Ζαχαρη 350γρ
Αλατι 10γρ
Βουτυρο 250γρ
Γαλα 200γρ
Μαστιχα 20γρ
Μαχλεπι 40γρ
Γλυκανισο 2κ.γ.
Αυγα 5
Μαγια νωπη 60γρ
Βανιλια 2
Αμυγδαλα ασπρισμενα
ολοκληρα 100γρ
2 κροκοι αυγων για το αλειμα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1.Σε ενα μπολ πιανουμε το προζυμι με το γαλα, τον μαγια.
Διαλυουμε με το χερι τον μαγια και προσθετουμε 200γρ Αλευρι
και τα ανακατευουμε. Σκεπαζουμε και αφηνουμε να γινει το μιγμα
για περιπου 45-60 λεπτα.
2.Σε ενα μπρικι βραζουμε το γλυκανισο με ενα φλυτζανι νερο και
μολις βρασει το σουρωνουμε και κραταμε το νερο με τα αρωματα.
3.Σε μια λεκανη βαζουμε τα αυγα, την ζαχαρη, το νερο γλυκανισου
τις βανιλιες, το μαχλεπι, την μαστιχα και χτυπαμαι το μιγμα να αφρατεψει.
Ριχνουμε το μιγμα μεσα στην λεκανη με το προζυμι και αρχιζουμε το ζυμωμα
προσθετοντας το βουτυρο λιωμενο και το αλευρι λιγο λιγο ζυμωνοντας.
Αφου το ζυμωσουμε αφηνουμε να φουσκωσει, στην συνεχεια κοβουμε σε
μπαλα στο βαρος που θα βαλουμε στο ταψι μας. Αφηνουμε στο ταψι να γινει
η ζυμη για 30 λεπτα και την παταμε να απλωσει στο ταψι και γεμισει την
επιφανεια. Την βαζουμε σε ζεστο μερος σκεπασμενη να φουσκωσει
και μολις ειναι ετοιμη την αλειφουμε με αυγο, την πασπαλιζουμε με
αμυγδαλο φιλε, η οτι αλλο θελουμε. Ψηνουμε στους 170β για 60λ.
 
                                                                        καλή επιτυχία !!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια: