Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου 2008

Χοιρινό με σάλτσα μήλου

Υλικά για 4-6 άτομα

1200 γρ. μπουτάκι χοιρινό χωρίς κόκκαλο
1/4 λίτρου λευκό ξηρό κρασί
40 γρ. βούτυρο - αλάτι - πιπέρι

Σάλτσα μήλου
1 κιλό μήλα πράσινα
30 γρ. βούτυρο - 30 γρ. αλεύρι
4 κ.σ κρέμα γάλακτος
2 φρέσκα κρεμμυδάκια
1 ποτήρι ζωμό βοδινού
1 μπαστουνάκι κανέλλα - αλάτι - πιπέρι


Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200 βαθμούς
Αλείφουμε με το βούτυρο το μπούτι, αλατοπιπερώνουμε και τοποθετούμε σε ταψί.
Περιχύνουμε με το κρασί και ψήνουμε για 20 λεπτά.
Χαμηλώνουμε την θερμοκρασία στους 180 βαθμούς και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 1 ώρα περίπου, βρέχοντας το κρέας με κρασί για να μη στεγνώσει.
Καθαρίζουμε τα μήλα και κόβουμε σε τέταρτα.
Τα βράζουμε σε μισό ποτήρι νερό και την κανέλλα μέχρι να μαλακώσουν.
Στραγγίζουμε, κρατάμε τον χυμό και λυώνουμε τα μήλα με πιρούνι.
Ζεσταίνουμε το μισό βούτυρο, ροδίζουμε τα κρεμμυδάκια για 2 λεπτά και ρίχνουμε τον πουρέ μήλων ανακατεύοντας για 3 λεπτά.
Ζεσταίνουμε το υπόλοιπο βούτυρο προσθέτουμε το αλεύρι ανακατεύουμε καλά προσθέτουμε τον χυμό μήλων και τον ζωμό κρέατος, ανακατεύουμε και βράζουμε για πέντε λεπτά.
Προσθέτουμε και τον πουρέ και βράζουμε για δύο λεπτά ακόμα.
Αν η σάλτσα μας δεν είναι λεία την περνάμε απο τον μύλο λαχανικών.
Τέλος θα ρίξουμε και την κρέμα γάλακτος, ζεσταίνουμε σε χαμηλή φωτιά για ένα λεπτό και περιχύνουμε το χοιρινό.
Συνοδεύεται με πατάτες βραστές και πράσα γκρατινέ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: